Utgave 4

Utgave 4

frukt og grønt

Negativ samfunnsøkonomisk effekt av nye kostråd?

Norske myndigheter presenterte nye kostråd for befolkningen på Arendalsuka 15. august i år. Sammenlignet med forrige kostråd, innebærer de nye blant annet mindre rødt kjøtt og mer plantebasert mat. Begrunnelsen er matvarenes helseeffekt, men deres virkning på miljømessig bærekraft er også omtalt. Arbeidet med de nye kostrådene har møtt motstand fra politisk hold, jordbruksnæringen og enkelte forskere helt siden en ekspertgruppe nedsatt av Nordisk Ministerråd la fram sine anbefalinger som de nye kostrådene er basert på. Hovedkritikken har vært inkludering av miljømessig bærekraft og at jordbrukets samfunnsnytte i form av miljøgoder har blitt for lite vektlagt. I denne artikkelen har vi gjennomført en første samfunnsøkonomisk grovanalyse der vi har tallfestet hvordan de nye kostrådene påvirker velferd i matsektoren, helseeffekter i befolkningen og økosystemtjenester levert av jordbruket sammenlignet med en videreføring av dagens kosthold og jordbrukspolitikk. Vårt hovedresultat er at den samlede samfunnsøkonomiske effekten trolig er negativ, men konklusjonen er svært sensitiv for valg av forutsetninger. Usikkerhet rundt størrelsen av helsegevinsten og tapt konsumentvelferd når befolkningen «tvinges» over i et nytt kosthold, bidrar mest til resultatenes følsomhet. Vi finner også at pengeverdien av tapet av andre økosystemtjenester enn klimagassutslipp og -opptak, som skyldes at jordbruksarealer vil gå ut av produksjon og gradvis gro igjen, i noen tilfeller kan bli høyere enn gevinsten av reduserte utslipp.